Точно три месеца след опустошителните земетресения в съседна Турция е взето решение

...
Точно три месеца след опустошителните земетресения в съседна Турция е взето решение
Коментари Харесай

Три месеца след земетресението в Турция: Новите сгради - максимум на 4 етажа

Точно три месеца след опустошителните земетресения в прилежаща Турция е взето решение новите здания в единайсетте наранени провинции да са най-много на четири етажа, като ще се вземат превантивни ограничения против трусове при градежа им. Това споделиха за bTV общинските управляващи в Кахраманмараш.

Столицата на Хатай – Антакия, е обезлюдена. А в по-малките обитаеми места край Къръкхан палатките и контейнерите от гражданската защита все още не са достигнали до хората. За да не останат на улицата, работодателите им ги подсигуряват. Разположени са отвън обитаемоте места. Там обаче липсват хигиенични условия, а децата не посещават учебно заведение.

Както в останалите наранени места, в Антакия и в Кахраманмараш също има хора в палатки, тук-там и в жилищни контейнери, които са доставени от страната.

От два месеца Гюлдане Доан живее в един такъв контейнер с още шестима души от фамилията си. Тук получават всичко належащо за живот, даже има и работа за децата ѝ. Освен подслона, фамилията получава и два пъти финансова поддръжка от страната - над 20 000 турски лири.

„ Не желаеме пари, а нов дом. Не можем да забравим земетресението. Загубихме си домовете, нещата ни са разхвърлени, всичко, което от деца сме градили, се разпадна “, споделя Гюлдане Доан.

Еюп Коркмаз губи бизнеса си след земетресението. Без работа е към този момент три месеца. Сега общината е осигурила 68 пазари в Кахраманмараш, където хора като него започват бизнеса са си отначало. „ Ще мине време, до момента в който стартираме да живеем обикновено “, споделя Еюп Коркмаз, който продава дюнери.

„ Икономиката стартира да се разсънва. Нови домове хората ще получат до година “, отбелязва и Бейтулах Гонджа, шеф на дирекция в община Кахраманмараш.

Жилищните контейнери в провинцията Кахраманмараш са към 10 000.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР